VN slaat alarm over situatie Gaza

Het aantal Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook is in een dag tijd verdubbeld tot meer dan 50.000. Dat zegt de VN-organisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. Een tekort aan noodvoorzieningen dreigt omdat maar rekening is gehouden met 35.000 vluchtelingen.

De Palestijnen, die vluchten voor aanvallen van Israël, worden opgevangen in scholen. UNWRA probeert extra spullen aan te voeren, zoals matrassen. "Vandaag kunnen we nog uit de voeten, maar als de situatie verder verslechtert en nog meer vluchtelingen zich melden, is het waarschijnlijk dat een tekort aan primaire basisvoorzieningen ontstaat."

Eerder deze week maakte de VN-organisatie bekend dat in een leeg schoolgebouw, bedoeld voor de opvang van Palestijnen, twintig raketten waren gevonden. Of ze van Hamas waren of een andere Palestijnse groepering is niet duidelijk, maar UNWRA benadrukte dat de opslag een flagrante schending is van het internationaal recht.

Kinderen

Donderdagavond begon Israël met een grondoffensief in de Gazastrook. Dat is bedoeld om raketinstallaties en tunnels te vernietigen. Sinds het begin van het offensief zijn 70 Palestijnen gedood, zegt Israël. Volgens de Palestijnen zijn onder de slachtoffers veel kinderen.

Israël benadrukt dat Hamas-strijders zich verschuilen in huizen van burgers en dat er ook wapens worden opgeslagen. Beschietingen met raketwerpers worden eveneens vanuit dichtbevolkt gebied gedaan.

Ook aan Israëlische zijde zijn bij de operatie slachtoffers gevallen. Gisteren kwam een 20-jarige militair om. Volgens het leger lijkt het erop dat hij door eigen vuur is omgekomen. Vannacht raakten in Noord-Gaza drie Israëlische militairen gewond tijdens een vuurgevecht met een Palestijn. De laatste werd gedood.

Obama

Internationaal zijn grote zorgen over het aantal burgerslachtoffers onder de Palestijnse bevolking. President Obama steunt Israëls operatie, maar in een gesprek met premier Netanyahu sprak hij ook zijn "ernstig zorg" uit over burgerslachtoffers.

Later vandaag komt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan in Israël om te bemiddelen in het conflict. Een woordvoerder van de VN zei dat Israël begrijpelijke zorgen heeft over de veiligheid in het land en dat de VN de raketaanvallen vanuit Gaza veroordeelt. "Maar we zijn ongerust over Israëls zware reactie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl