NOS NieuwsAangepast

Suriname bevecht Chikungunya

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse overheid is begonnen met een actieve campagne tegen het Chikungunya-virus. De ziekte die door het virus veroorzaakt wordt, heeft zich eind vorig jaar op Sint Maarten geopenbaard en verspreidt zich sindsdien snel in het Caribisch gebied.

Het virus wordt overgebracht door de mug die ook het Dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar gaat gepaard met hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen. In combinatie met andere ziekteverschijnselen kan de ziekte wel de dood tot gevolg hebben. Suriname heeft intussen 31 geregistreerde gevallen van Chickungunya.

Insecticide

Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) in Paramaribo bespuit de omgeving van de woningen van de patiënten met insecticide om het risico van besmetting te beperken. Als je gestoken wordt door een besmette muskiet is de kans 75% dat je de ziekte ook werkelijk krijgt, zegt Maureen Wijngaarde-Van Dijk van het BOG.

De ziekte openbaart zich al na een paar dagen en maakt je volstrekt immobiel. Daarom moet besmetting voorkomen worden.

Autobanden

Rondom de woningen van de patiënten worden ook de broedplaatsen van de muskiet, zoals stilstaand water, vernietigd. Afgelopen week begon het BOG in samenwerking met de milieudienst van de overheid met het inzamelen van oude autobanden. Die blijven vaak buiten op de erven van de mensen of achter de garagebedrijven liggen. Het water dat zich daarin verzamelt is een populaire broedplek voor de mug, aldus Wijngaarde-Van Dijk.

Toeristen

De koorts verdwijnt bij de Chikungunya-patiënten na 1 tot 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden. Een vaccin voor het virus is er niet.

Ook toeristen en andere bezoekers van het Caribisch gebied zijn vatbaar voor het Chikungunya-virus. Het is volgens de BOG-medewerkster daarom van belang dat de artsen in Nederland op de hoogte zijn van het bestaan van het virus, zodat ze bij teruggekeerde reizigers de juiste diagnose kunnen stellen.

Chikungunya kwam al voor in Zuid-Oost Azië en Afrika. In april van dit jaar attendeerde het RIVM Nederlandse medici ook al op de nieuwe habitat van het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl