NOS NieuwsAangepast

Betogingen tegen grondoorlog Gaza

In Israël is op verscheidene plaatsen gedemonstreerd tegen het grondoffensief van het leger in de Gazastrook. Het grootste protest was in de havenstad Haifa; daar gingen zo'n 400 mensen de straat op. De meesten van hen waren lid van de Israël-Arabische partij Balad.

Bij de betoging in Haifa raakten zestien demonstranten en een aantal agenten gewond. Dertig betogers zijn opgepakt voor het verstoren van de openbare orde.

Ook in Nazareth was een betoging tegen het grondoffensief; daar waren volgens Israëlische media 200 mensen op de been. Voor zover bekend bleef het daar rustig.

Grondoorlog

Israël startte gisteravond met een grondoorlog in Gaza. Premier Netanyahu zegt dat hij geen andere keuze meer had. Alle vreedzame oplossingen voor het conflict met Hamas waren volgens hem uitgeput nadat Hamas twee keer een wapenstilstand had geschonden.

Israël, dat zo'n 70.000 militairen heeft opgetrommeld, heeft twintig tunnels onder het grensgebied met Gaza vernietigd. De tunnels zouden zijn gebruikt voor wapensmokkel. Een 20-jarige militair is bij de operatie omgekomen, mogelijk door eigen vuur.

De Palestijnen melden dertig slachtoffers. Het totale dodental van de luchtaanvallen en het grondoffensief in Gaza komt daarmee op 270.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl