NOS NieuwsAangepast

OVSE op rampplek tegengewerkt

Het team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, dat sinds vanmiddag op de plek van de vliegramp in Oekraïne is, is tegengewerkt door pro-Russische separatisten. Dat zegt de Frans-Nederlandse fotograaf Pierre Crom. Hij was ooggetuige.

Crom zei op Radio 1 dat de OVSE'ers niet in de buurt van grotere wrakstukken mochten komen. Toen enkele waarnemers toch een veld inliepen om te gaan kijken, schoot de commandant van de separatisten in de lucht. Daarop draaiden de waarnemers om. "Ze waren niet echt welkom", aldus Crom.

"Geen volledige toegang"

De OVSE heeft bevestigd dat de medewerkers zijn tegengewerkt en "geen volledige toegang" tot de rampplek hebben gekregen. Hij benadrukt dat het team niet is beschoten. Voor zover bekend mochten de OVSE'ers wel andere wrakstukken bekijken.

Het OVSE-team van dertig man kwam vanmiddag aan in Oost-Oekraïne. De groep was al in het land voor de waarnemersmissie van de OVSE, die in maart tot stand kwam vanwege aanhoudende spanningen tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen.

Crom zegt dat het team zich heeft teruggetrokken naar Donetsk, de grootste stad in het oosten. De OVSE heeft dat niet bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl