NOS SportAangepast

Marijne: een droom die uitkomt

Voor de ambitieuze hockeycoach Sjoerd Marijne is zijn nieuwe baan als bondscoach van de Nederlandse hockeysters een droom die uitkomt. Toen hij vorige week benaderd werd, hoefde de coach van de mannen van Den Bosch dan ook niet lang na te denken: "Dit is iets wat ik al heel lang wil."

Eerste keuze

Opvallend genoeg werd Marijne's naam niet vaak genoemd in de discussie over de mogelijke opvolger van Max Caldas. De belangrijkste kandidaat leek Alyson Annan, coach van de Amsterdamse mannen. Toch kwam het telefoontje van de hockeybond voor Marijne zelf niet als een grote verrassing. "Ik wist dat de hockeybond op zoek was naar een coach die bekend is met de lijn die KNHB heeft ingezet. Ik werk al twaalf jaar bij de bond, steeds bij verschillende teams. Dus ik wist dat ik een van de kandidaten zou kunnen zijn."

Volgens Arno den Hartog, technisch directeur bij de KNHB, was Marijne de eerste keuze. "Sjoerd kent het beleid van de bond goed. En hij heeft een sterke, sportinhoudelijke achtergrond als leraar lichamelijke opvoeding. We denken dat dat van pas kan komen bij de ontwikkeling van het elftal, iets wat cruciaal is."

Zware taak

Aan de 40-jarige Marijne nu de taak om de huidige wereld- en olympisch kampioen te begeleiden naar de volgende olympische titel. Dat zal niet eenvoudig zijn, want eigenlijk kan hij alleen maar verliezen. Maar dat was voor de nieuwe bondscoach geen reden om te bedanken: "Het is een team dat al heel veel heeft bereikt, maar ik ga de uitdaging niet uit de weg. Aan mij is nu de taak om de afstand met de concurrenten te behouden en hopelijk uit te bouwen."

Oude bekende

Marijne is voor de meeste Nederlandse internationals een oude bekende. "Van het huidige team ken ik drie speelsters niet. De rest heb ik bij jong Oranje meegemaakt op EK's en WK's." Marijne was bij de bond al actief als coach van Jong Oranje en als assistent van verschillende jeugdteams. In 2009 won hij met de vrouwen van Jong Oranje goud op het WK.

Debuut bij de vrouwen

Ondanks dat maakt Marijne bij de Nederlandse hockeyvrouwen zijn debuut als vrouwencoach op het hoogste niveau. Hiervoor trainde hij meerdere hoofdklasseclubs. Zo had hij eerder de hockeymannen van MOP, Tilburg, Amsterdam en Oranje Zwart onder zijn hoede. Maar nooit een vrouwenteam. Volgens Marijne was dat geen belemmering voor de KNHB. "De bond wil graag de beoogde speelwijze behouden. Met die speelwijze ben ik bekend, want ik heb al eerder zo gespeeld met twee bondsteams."

Technisch directeur Arno den Hartog beaamt dat. "Dit team is zeer ambitieus in het behalen van topprestaties, daar willen ze alles voor doen. Vanuit dat perspectief kun je elke coach voor de groep zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl