NOS NieuwsAangepast

Hoe werkt het identificatieteam?

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) vertrekt zo snel mogelijk naar Oekraïne om de slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines te identificeren. NOS-justitiespecialist Ilan Sluis legt uit wat het team doet.

Waar wordt het LTFO ingezet?

Noem een grote ramp met Nederlandse slachtoffers waar ook ter wereld, en het LTFO wordt ingezet. De voorloper van het LTFO, het Rampen Identificatie Team (RIT), hielp bij de Bijlmerramp, de vuurwerkramp, 9/11, de bomaanslag op Bali, de Tsunami in Thailand, de Schipholbrand. En, vanaf de vorming van het huidige LTFO, bij de crash van Turkish Airlines-vlucht 1951 bij Schiphol en de Tripoliramp.

Wat doet het LTFO?

Simpel gezegd: lichamen identificeren. Zorgen dat alle slachtoffers weer een naam en een identiteit krijgen. Alle deskundigheid die daarvoor nodig is, wordt ingezet. Denk aan speurhondenbegeleiders, forensisch specialisten, brandonderzoekers. In totaal zijn er zo'n 150 medewerkers.

Naast hun LTFO-taken hebben zij ook gewoon een baan. Bij de politie, het NFI, de marechaussee of de brandweer bijvoorbeeld. Het LTFO gaat niet op zoek naar de oorzaak van een ramp, dat doen de lokale autoriteiten en daar is vaak de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij betrokken.

Hoe gaat het LTFO te werk?

Op de rampplek worden de overledenen eerst geborgen. Ook de omgeving wordt in kaart gebracht en er wordt een veiligheidsanalyse gemaakt. Sporen en persoonlijke spullen als kleding, sieraden, boeken, paspoorten worden verzameld.

Dan begint het team met het zogenoemde post mortem-onderzoek om persoonskenmerken in kaart te brengen. Dat gebeurt met behulp van bijvoorbeeld sporenonderzoek, DNA- en tandkundig onderzoek.

Als de vermistenlijst bekend is, begint het ante mortem-onderzoek. Hierbij verzamelen rechercheurs gegevens van vermiste personen, worden familieleden van vermisten geïnterviewd en wordt er eventueel dna bij hen afgenomen. Ook verzamelt het team foto's en medische dossiers.

Alle onderzoeksgegevens worden geregistreerd en met een speciaal computerprogramma met elkaar vergeleken. Steeds als dat tot een match leidt, is een slachtoffer geïdentificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl