NOS NieuwsAangepast

173 Nederlanders omgekomen

Bij de crash met de Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn zeker 173 Nederlanders om het leven gekomen. Dat heeft de Maleisische minister van Transport op een persconferentie in de hoofdstad Kuala Lumpur bekendgemaakt.

Gisteren werd nog gemeld dat 154 Nederlanders bij de crash waren omgekomen. Door de aanpassing naar boven is het nu van twintig passagiers niet zeker welke nationaliteit hebben. Zij zijn in Amsterdam overgestapt en niet in Nederland door de douane gegaan.

De minister vertelde verder dat de regering veertig extra mensen naar Amsterdam stuurt voor ondersteuning. Zij staan onder meer klaar om hulp te bieden aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Onafhankelijk

Malaysia Airlines stuurt een onderzoeksteam naar Oekraïne om ter plekke te achterhalen wat er gisteren precies is gebeurd. Dat team bestaat uit 62 man, vertelde de minister. Wat hem betreft gaan de onderzoekers zo snel mogelijk in Oost-Oekraïne aan de slag. "Maar hun veiligheid moet dan wel van alle kanten zijn gegarandeerd. Daar wachten we nu op."

De Maleisische regering benadrukt voor een onafhankelijk internationaal onderzoek te zijn.

De Transportminister wilde op de persconferentie niet ingaan op de vraag of Maleisië uitgaat van een terreurdaad. "Dat moet het onderzoek eerst uitwijzen", zei hij. "Maar het zou een grote schande zijn als het vliegtuig is neergehaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl