NOS NieuwsAangepast

Poetin belt met Rutte

De Russische president Poetin heeft gebeld met premier Rutte. Volgens verscheidene bronnen heeft hij zijn medeleven betuigd aan Rutte in verband met het neerstorten van de Maleisische Boeing, waarbij zeker 154 Nederlanders zijn omgekomen.

Poetin zei tegen Rutte dat de tragedie aantoont dat er snel een eind moet worden gemaakt aan de crisis in Oekraïne.

Volgens het Kremlin, dat het nieuws over het telefoongesprek naar buiten bracht, wil Poetin dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ramp. De RVD heeft nog niets gezegd over een gesprek.

Schuld

Kort na de ramp legde Poetin de schuld voor de crash bij de Oekraïense regering in Kiev. Die wees iedere verantwoordelijkheid van de hand en wees op zijn beurt naar Russische separatisten in het Oosten van Oekraïne.

Het ministerie van Defensie heeft vanochtend bekendgemaakt dat het Russische leger gisteren in Oost-Oekraïne een signaal opving van een Oekraïens raketsysteem van het type BUK. Er werd niet bij verteld of de raketten stonden in gebied dat in handen is van pro-Russische rebellen.

Cameron en Merkel

Ook de Britse premier Cameron heeft vandaag telefonisch contact gehad met Rutte. Hij sprak zijn medeleven uit met de Nederlandse slachtoffers. "Ik heb hem verteld dat wij met hem en het Nederlandse volk treuren."

Bondskanselier Merkel van Duitsland constateerde op een persconferentie dat de separatisten in Oost-Oekraïne zwaar bewapend zijn en vrij de grens tussen Rusland en Oekraïne kunnen passeren. De gebeurtenissen van gisteren tonen volgens haar aan dat er snel een politieke oplossing moet komen voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Merkel pleit ook voor een onafhankelijke onderzoek naar de crash "dat zo snel mogelijk moet beginnen." Ze voegde daaraan toe dat de daders hoe dan ook hun straf niet zullen ontlopen. Bij de ramp kwamen gisteren ook vier Duitsers om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl