NOS NieuwsAangepast

Consumentenvertrouwen staat stil

Het consumentenvertrouwen in de economie en de eigen portemonnee is in de maand juli niet veranderd. Voor de derde maand op rij stijgt het vertrouwen niet, hoewel het ook niet terugzakt.

De indicator van het CBS staat onveranderd op min 2, wat betekent dat de pessimisten nog steeds licht de overhand hebben.

Het consumentenvertrouwen meet onder meer het vertrouwen in de economie, in de eigen financiële situatie en de koopbereidheid.

Terughoudend

Over de economie hebben mensen al bijna een half jaar wel een steeds positiever gevoel, maar over de eigen portemonnee blijft men negatief. Consumenten blijven aarzelen of ze wel een grote aankoop moet doen, zoals een televisie of een bankstel.

Doordat de werkloosheid iets terugloopt, is de angst voor het kwijtraken van je baan en dus inkomensverlies wel iets minder geworden.

Het consumentenvertrouwen is al meer dan zeven jaar negatief. Het dieptepunt lag in begin 2013, op min 44.

Graadmeter

Het CBS onderzoekt het gevoelen van mensen bij de economie en de eigen financiën. Mensen wordt gevraagd hoe het vorig jaar economisch ging en wat hun verwachtingen zijn voor het komende jaar. En consumenten moeten hun eigen situatie schetsen: staat men er financieel beter of slechter voor? En durft men een grote aankoop of uitgave aan, zoals een televisies, nieuwe meubels of een wasmachine?

De verschillende antwoorden worden bij elkaar geveegd en leveren een cijfer op dat het consumentenvertrouwen uitdrukt. Een positief cijfer geeft aan dat er meer optimisten zijn, een negatief cijfer geeft aan dat de pessimisten in de meerderheid zijn.

Uitgaven

Het consumentenvertrouwen meet dus niet zozeer feitelijk hoe het met de economie gaat, maar vooral hoe het door mensen wordt ervaren. Het is een belangrijke graadmeter voor de uitgaven van huishoudens en de winkelverkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl