NOS NieuwsAangepast

Rutte: eerst de feiten op tafel

Premier Rutte kan nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. Hij wil niet speculeren over wat er is gebeurd.

"Er zijn veel berichten en we willen eerst de feiten op tafel", zei hij na crisisoverleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Rutte wil er alles aan doen om de lichamen van de Nederlandse slachtoffers zo snel mogelijk terug te brengen naar ons land.

Obama gebeld

De Amerikaanse president Obama heeft premier Rutte vannacht gebeld om zijn medeleven te betuigen. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten "dat Obama en Rutte het eens waren over de noodzaak van grondig onderzoek en dat het nu cruciaal is dat onbelemmerde toegang wordt geboden tot de plaats van de ramp en de vluchtgegevens.''

De premier heeft nog geen contact gehad met de Russische regering. Wel is er gebeld met de Oekraïense en Maleisische autoriteiten. Over de gevolgen van de vliegramp voor de internationale verhoudingen wilde Rutte niet speculeren.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok gistermiddag van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 mensen. Boven Oekraïne bij de grens met Rusland stortte het toestel neer. Onder de doden zijn zeker 154 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl