NOS NieuwsAangepast

Premier Eman van Aruba eet weer

Door correspondent Dick Drayer

Premier Mike Eman van Aruba heeft zijn hongerstaking beëindigd. Dat maakte hij zelf bekend na overleg met gouverneur Refunjol.

Refunjol heeft Eman beloofd dat hij maandag met een nieuwe rapportage komt over de begroting van dit jaar. Dan wordt duidelijk of de begroting alsnog wordt goedgekeurd, of dat de Raad van State zich over de financiën van Aruba moet buigen. De gouverneur had, uit bezorgdheid over Emans gezondheidstoestand, het vooronderzoek naar de Arubaanse begroting van 2014 laten bespoedigen.

In een verklaring zegt Eman dat hij de ontwikkelingen maandag met vertrouwen tegemoet ziet. "Ik dank de duizenden mensen die mij de afgelopen dagen hebben opgezocht om mij steun te betuigen", zei de premier.

Hongerstaking

De Arubaanse premier begon vrijdag met een hongerstaking uit protest tegen het besluit van de Arubaanse gouverneur om de begroting van het eiland niet goed te keuren. Refunjol werd gesteund door de Rijksministerraad. Die maakte het voor Aruba ook niet mogelijk om intern bezwaar te maken. Dat was voor Eman de druppel.

Nederland vindt dat Aruba te weinig doet om het tekort op de begroting weg te werken. Het tekort is dit jaar bijna 8 procent. Ook de staatsschuld van 1,3 miljard euro zit Nederland niet lekker, omdat een situatie kan ontstaan waarbij het eiland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

"Geen concessie"

Eman zegt dat Nederland niet het recht heeft om in te grijpen in de financiën van zijn land. In een toespraak tegenover het historische Fort Zoutman bedankte hij de Arubaanse bevolking voor de getoonde eensgezindheid, door voor de hele wereld duidelijk te maken hoe belangrijk de Arubaanse autonomie is. "Hierop wordt geen millimeter aan concessie gedaan", zei Eman voor de verzamelde menigte.

De Arubaanse premier liet zich niet uit over wat er gaat gebeuren als Refunjol maandag opnieuw besluit om geen handtekening onder de begroting te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl