NOS NieuwsAangepast

"Tsjongejonge, ik heb geluk gehad"

Een halve dag na het vertrek van het neergestorte toestel checken passagiers al weer in voor de volgende vlucht naar Maleisië. Onder de reizigers heerste vanavond op Schiphol paniek en opluchting. Familieleden die mensen kwamen uitzwaaien, waren aangeslagen en bezorgd. "Wat een nieuws, wat nu?"

Een vrouw die haar moeder en zus net heeft uitgezwaaid, staat het huilen nader dan het lachen. Anderen reageren nuchter: "Dit gebeurt geen twee keer op een dag, ik stap gewoon in".

Een vrouw die met haar man en kind naar Australië gaat, waar het gezin woont, heeft net ingecheckt. Ze had nog geprobeerd een vlucht eerder te krijgen. Ze gaan vervroegd naar huis vanwege het overlijden van de oma van haar Australische echtgenoot en moeten overstappen in Kuala Lumpur. "We konden geen vlucht eerder krijgen. We hadden dus in dat vliegtuig kunnen zitten. Het is een beetje onwerkelijk, we hadden wel wat stress, maar nu focussen we maar op deze vlucht."

Geluk gehad

"De eerdere vlucht zat al vol", vult haar man aan, "hij was overboekt. Tsjongejonge, daar hebben we wel geluk mee gehad."

Ze durven er niet over na te denken of zij ook over Oekraïne vliegen. "Ik wist niet eens dat dat kon! We zijn wel heel verbaasd. Nee, een diepe zucht en hopelijk komen we snel thuis."

Ook een andere passagier had de vorige vlucht willen nemen, maar kreeg het niet voor elkaar om te boeken. "Toen ik het de volgende ochtend weer probeerde, was het ticket dat ik wilde hebben niet meer beschikbaar. Anders had ik ook aan boord gezeten."

Risico niet groter

Van de luchtvaartmaatschappij hadden deze mensen niets gehoord. "Nee, ik hoorde het onderweg hierheen. Dit kan ieder moment gebeuren, het risico is niet groter geworden."

Sommige mensen hebben geaarzeld of ze nog wel aan boord zouden gaan, maar de meeste hadden daar geen twijfel over. "We zijn wel door veel mensen gebeld die vragen of het goed met ons gaat. Nou, voorlopig zijn we nog gezond."

Een gezin uit Sluiskil in Zeeland is aan de dood ontsnapt. De vier gezinsleden hadden al ingecheckt voor de vlucht van 12.14 uur toen ze te horen kregen dat het vliegtuig overboekt was. Ze moesten noodgedwongen via Dubai naar Jakarta vliegen, vertelt een broer tegen de krant PZC. "Mijn broer was er niet blij mee, die vond eigenlijk dat hij gewoon met dat Maleisische vliegtuig hoorde te gaan. Ongelooflijk, mijn broer weet nog van niks, die is nog onderweg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl