NOS NieuwsAangepast

Israël start grondoffensief Gaza

Israël is een grondoffensief in de Gazastrook begonnen. Duizenden militairen staken halverwege de avond de grens met Gaza over, in een operatie die volgens premier Netanyahu is bedoeld om tunnels tussen Gaza en Israël te vernietigen.

Israël valt Gaza vanuit het noorden, oosten en zuiden aan. Bij het grondoffensief zijn infanterie- en tankeenheden betrokken.

Kort voor de invasie voerde het Israëlische leger luchtaanvallen uit op Gaza. Ook werd de Gazastrook vanaf zee bestookt. Netanyahu en minister van Defensie Yaalon zeggen dat het offensief nodig is om de Israëlische bevolking te beschermen tegen aanvallen van Hamas.

Eerder op de dag probeerden dertien Hamas-strijders via een tunnel Israël binnen te dringen, volgens Israël om "enorme schade" aan te richten. "We weten dat Hamas-strijders ook ondergronds actief zijn", twittert een legerwoordvoerder. "Dat is ook waar we ze zullen tegenkomen."

"Gevaarlijke stap"

Hamas noemt de stap van Israël gevaarlijk en waarschuwt dat het land "een hoge prijs" zal betalen voor de bezetting van Gaza. De organisatie heeft verder nog niet gereageerd.

Het Israëlische leger wil vanwege de grondoorlog 18.000 extra reservisten oproepen. Het kabinet moet daar formeel nog mee instemmen. Nu al zijn bijna 50.000 reservisten actief.

De Amerikaanse minister Kerry heeft op de late avond contact gezocht met Netanyahu. Wat de twee hebben gesproken, is niet bekendgemaakt.

Gevechtspauze

Israël en Hamas hadden donderdag nog een gevechtspauze ingelast. In die tijd werden onder meer ziekenhuizen in Gaza bevoorraad.

Volgens het Israëlische leger zijn er sinds 14.00 uur, toen de gevechtspauze afliep, meer dan honderd projectielen afgevuurd op Israël. In de buurt van Tel Aviv is opnieuw een aantal raketten onderschept.

De spanningen tussen Israël en Hamas lopen sinds twee weken weer op. De laatste dagen werden honderden raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Dinsdag viel daarbij voor het eerst een dode. Bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn meer dan 200 Palestijnen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl