NOS NieuwsAangepast

Fraude met zorg terminale patiënten

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam doet onderzoek naar oplichting en valsheid in geschrifte in de thuiszorg aan terminale patiënten. Het gaat om de thuiszorg aan patiënten die in hun laatste levensfase zitten en 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zelfstandig gediplomeerde ziekenverzorgenden die opdracht kregen de patiënten te verzorgen, hebben dat uitbesteed aan ongediplomeerden, die zij per dag 50 euro betaalden.

Zelf declareerden ze bij de instelling die hen had ingehuurd 375 euro per dag. Met deze constructie verdienden zij elke dag dus 325 euro, zonder dat zij de zwaar zieke patiënt hadden gezien. En omdat de feitelijke zorg door ''geronselde'' ongediplomeerden gebeurde hebben patiënten risico's gelopen.

Misdadig

Een 84-jarige terminale vrouw uit Amsterdam, die leed aan kanker en nog een levensverwachting had van maximaal een half jaar, is een van de slachtoffers. Haar zoon, Jan de Roo uit Zwanenburg vertelt: ''Wij dachten dat mijn moeder de zorg kreeg die ze nodig had, maar dat gebeurde door vrouwen die niet wisten wat ze deden. Zo kreeg mijn moeder enkele weken de verkeerde medicijnen of helemaal niet. Ook is zij niet goed verneveld. Ze raakte verward en is enkele malen thuis gevallen. Ook wist ze vaak niet meer waar ze was. Ik noem het misdadig dat je willens en wetens patiënten die in hun laatste maanden zitten daaraan blootstelt, louter en alleen om zelf geld op te strijken''.

De zaak kwam aan het licht omdat een van de vrouwen zich versprak toen de Amsterdamse patiënt thuis onwel werd. Twee vrouwen zijn toen direct aangehouden.

De Amsterdamse zorginstelling die de gediplomeerde vrouwen inhuurde heeft direct aangifte bij de politie gedaan en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. Andere zorginstellingen zijn voor dit soort praktijken gewaarschuwd.

Meerdere meldingen

In het onderzoek naar de zorgfraude in Amsterdam zijn al verschillende mensen gehoord en dat gebeurt ook nog de komende weken, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie tegen de NOS. Hoeveel patiënten het slachtoffer van de groep vrouwen is geworden, is nog niet duidelijk. Wel zijn er meerdere meldingen gedaan.

De Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden noemt het zeer kwalijk dat de gediplomeerde ziekenverzorgenden misbruik hebben gemaakt van zwaar zieke patiënten. Een schending van de beroepscode, zegt directeur Helma Zijlstra. ''Heel erg dat zoiets gebeurt, niet integer en ik ga op geen enkele manier hun handelwijze verdedigen''.

Voorkomen

Wel betwijfelt Zijlstra of de Inspectie veel kan. Het zogenaamde BIG-register in de zorg geldt niet voor ziekenverzorgenden. En er is ook niet een zwarte lijst waar kwaadwillenden op staan. ''Maar deze zaak is belangrijk genoeg om te kijken welke maatregelen de sector kan nemen om dit soort gevallen van fraude en oplichting te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl