NOS NieuwsAangepast

Hitteplan voor tropische temperatuur

De komende dagen wordt het tropisch warm en daarom heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dit plan is vooral bedoeld voor bestuurders van instellingen in de zorgsector.

In het plan staat wie wat moet doen om de gevolgen van de warmte voor kwetsbare mensen zoveel mogelijk te beperken. Het gaat daarbij vooral om ouderen en zieken. Gemeenten kunnen voor grote evenementen bij de GGD´s terecht voor advies.

30 tot 33 graden

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra zijn vrijdag en zaterdag de warmste dagen. "Vrijdag wordt het in vrijwel het hele land tropisch warm met temperaturen van 30 tot 33 graden. Alleen dichtbij zee en op de Wadden is het iets minder warm, ongeveer 28 graden. Zaterdag is het net zo warm, het enige verschil is dat er dan iets meer wind is." Als de temperatuur boven de 30 graden komt, noemen we het "tropisch warm".

Koufront

Het tropische weer is zondag al weer voorbij. Gerrit Hiemstra: "Zondag trekt er vanuit het zuidwesten een front over het land en dan ontstaan er op veel plaatsen onweersbuien. Achter het koufront stroomt wat koelere lucht binnen en dan wordt het weer wat aangenamer."

Tropische temperaturen zijn in Nederland niet uitzonderlijk. Vrijwel elk jaar komen er wel dagen voor met tropische warmte. In het zuidoosten gebeurt dit het vaakst, op de Wadden het minst. Dit jaar werd het op 7 juni al tropisch warm. In Eindhoven werd het toen 30,5 °C.

Het Nationaal Hitteplan is in 2007 opgesteld en het treedt in werking zodra er gedurende vier dagen maximumtemperaturen van 27 graden of meer worden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl