NOS NieuwsAangepast

"Geen uitspraak RvS over Aruba"

De Raad van State hoeft geen uitspraak te doen in het conflict tussen Nederland en Aruba. Volgens minister Plasterk is dat niet nodig, omdat het besluit om de begroting van Aruba voorlopig niet goed te keuren, rechtmatig is genomen.

Plasterk schrijft dat na vragen van CDA en D66. Die partijen wilden de Raad van State vragen een uitspraak te doen, omdat Aruba de rechtmatigheid betwist. Minister-president Eman van Aruba is sinds vorige week in hongerstaking vanwege de Nederlandse opstelling.

Overheidsschuld

De Rijksministerraad heeft besloten dat er eerst een onderzoek moet worden gedaan naar de financiën van Aruba. Volgens Plasterk loopt de overheidsschuld op het eiland te ver op.

Eman is het er niet mee eens dat het College financieel toezicht (Cft) dat onderzoek doet. Die organisatie is volgens hem niet onafhankelijk en kijkt te veel met een Nederlandse bril.

Acute situatie

Over zes weken moet het onderzoek klaar zijn. Plasterk doet, "gezien de acute situatie", het voorstel om al binnen enkele dagen met een tussenrapportage te komen, een zogeheten quickscan.

Verder houdt de minister zich op de vlakte. "Het proces is niet gediend met verdere mededelingen op dit moment", schrijft hij.

D66 is niet tevreden met de weigering van Plasterk om de Raad van State bij het conflict te betrekken. "Waar is hij bang voor?", vraagt Kamerlid Hachchi zich af. Als het aan haar ligt gaat de Tweede Kamer nu zelf de Raad van State benaderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl