NOS NieuwsAangepast

Twijfel over akkoord Israël en Hamas

Terwijl het tijdelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas om 14.00 uur Nederlandse tijd afliep, was er onduidelijkheid over berichten dat een permanent bestand in de maak is.

Een anonieme Israëlische diplomaat zei aan het begin van de middag tegen de BBC en tegen persbureau Reuters dat onderhandelaars van Israël en Hamas het bij besprekingen in Caïro eens waren geworden over een veelomvattend akkoord dat morgen om 05.00 uur Nederlandse tijd zou moeten ingaan.

Ontkenning

De diplomaat kwam daar later van terug. Hij zei dat het Israëlische kabinet het akkoord nog geen besluit genomen had. Nog weer later zei de Israëlische minister Lieberman van Buitenlandse Zaken dat er geen sprake is van een akkoord.

Woordvoerders van Hamas en de Islamitische Jihad verklaarden hetzelfde. Twee dagen geleden wees Hamas een Egyptisch voorstel af. Israël stemde wel in, maar hervatte zijn militaire operatie in de Gazastrook na de afwijzing door Hamas.

Egypte

In Egypte zijn gisteren en vannacht gesprekken gevoerd. Een hoge Israëlische delegatie verliet volgens het Duitse persbureau DPA vanochtend Caïro na gesprekken met een vertegenwoordiger van de Egyptische regering.

De Palestijnse president Abbas is sinds gisteren in de Egyptische hoofdstad. Hij ontmoet vandaag de Egyptische president Sisi.

Boodschappen

Vanmiddag om 14.00 uur liep het tijdelijke staakt-het-vuren af, waar de VN om humanitaire redenen om had gevraagd. Dat werd op een enkele incidenten na gerespecteerd, maar direct daarna werden de beschietingen vanuit de Gazastrook hervat.

Bewoners van de Gazastrook gebruikten het bestand om boodschappen te doen en familie te bezoeken. Ziekenhuizen werden bevoorraad en ook waren er reparatiewerkzaamheden aan een waterleiding, die 130.000 mensen van water moet voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl