NOS SportAangepast

The Open: wat je niet hoeft te weten

De beste golfers van de wereld beginnen vandaag aan het derde majortoernooi van het jaar: The Open Championship op de Royal Liverpoolbaan in Hoylake. Enkele feitjes over het roemruchte evenement, die je echt niet hoeft te weten om te genieten van vier dagen topsport, maar waarmee je wel goede sier kunt maken op de baan of in het clubhuis.

1. De oudste

The Open is de oudste van de vier majors en de enige die buiten de Verenigde Staten wordt gehouden. Deze week vindt de 143ste editie plaats.

Op 17 oktober 1860 zag het toernooi het licht op de Prestwick Golf Club in Schotland. Er werden op één dag drie rondes van twaalf holes gespeeld en van de acht deelnemers had Willie Park Sr. de beste score. Hij versloeg de favoriet Old Tom Morris met twee slagen.

2. De prijs

Park Sr. werd voor zijn overwinning beloond met The Challenge Belt; een rode leren riem met een zilveren gesp. De riem was een wisselprijs die het volgende jaar werd overgedragen aan de volgende winnaar. In 1873 werd de riem vervangen door een trofee. The Claret Jug wordt nu nog steeds uitgereikt.

In 1863 werd voor het eerst gestreden om prijzengeld. De nummers twee, drie en vier mochten een bedrag van tien pond verdelen. De winnaar kreeg niets, die ontving immers de riem en de eeuwige roem. Vorig jaar bedroeg het totale prijzengeld zes miljoen euro, waarvan winnaar Phil Mickelson een miljoen opstreek.

3. De baan

Negen banen (vijf in Schotland en vier in Engeland) komen in aanmerking om op te treden als gastheer. De organisatie wijst zo'n vijf jaar van tevoren de locatie aan. Daarbij zitten prachtige namen als Carnoustie, Royal Troon en Royal Birkdale. De beroemdste baan, de fameuze Old Course op St. Andrews, krijgt elke vijf jaar de eer.

In 1951 maakte het toernooi de oversteek naar Noord-Ierland en dat gaat in 2019 waarschijnlijk weer gebeuren.

4. De kwalificatie

Het deelnemersveld bestaat uit 165 golfers en er zijn tientallen manieren om in aanmerking te komen voor een startbewijs.

De belangrijkste: de top-50 van de wereld, de top-30 van de Europese Tour van het jaar ervoor, alle voormalige winnaars die jonger zijn dan 60 jaar, alle majorwinnaars van de laatste vijf jaar, de toptien van vorig jaar, de Europese en Amerikaanse amateurkampioen.

5. De Nederlanders

Joost Luiten is dit jaar de enige Nederlandse deelnemer. De 28-jarige Bleiswijker behoorde vorig jaar tot de beste dertig van Europa en was daarmee al vroeg verzekerd van een startbewijs. Voor Luiten is het zijn derde deelname. In 2011 en 2012 haalde hij wel de cut, maar deed hij met respectievelijk de 63ste en 45ste plaats niet mee om de prijzen.

In het recente verleden stonden Reinier Saxton, Robert-Jan Derksen en Rolf Muntz ook één of meerdere keren aan de start van The Open, maar zij wisten zich nooit voor het weekeinde te plaatsen.

6. De favorieten

Bij de bookmakers is Adam Scott licht favoriet. De Australische nummer een van de wereld wordt op de voet gevolgd door Justin Rose, Henrik Stenson en Rory McIlroy.

Tiger Woods is de volgende op de lijst. De drievoudig winnaar (2000, 2005 en 2006) kampte lange tijd met een rugblessure en maakte pas drie weken geleden zijn rentree. In Bethesda haalde hij echter niet de cut en sindsdien kwam hij niet meer in actie.

Scott had in 2012 al een uitgelezen kans om The Open op zijn naam te schrijven. Met een voorsprong van vier slagen op Ernie Els en met nog vier holes voor de boeg leek er geen vuiltje aan de lucht. Vier bogeys later was Scotts wereld even ingestort. Op Hoylake krijgt hij een hernieuwde kans om dat vlekje op zijn palmares weg te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl