NOS NieuwsAangepast

Daling werkloosheid zet door

De werkloosheid is in juni voor de tweede maand op rij gedaald. Dat meldt het CBS. Het aantal werklozen daalde vorige maand met 16.000. Er zijn nu nog 657.000 werklozen, dat is 8,4 procent van de beroepsbevolking. Volgens de Europese ILO-definitie is dat 6,8 procent.

Net als in mei daalde de werkloosheid doordat meer mensen een baan vonden en niet doordat mensen zich van de arbeidsmarkt terugtrokken omdat ze toch niks konden vinden. Daar was eerder dit jaar nog wel sprake van.

WW

Ook het aantal WW-uitkeringen is gedaald. voor de vijfde maand op rij. In juni werden 431.000 WW-uitkeringen verstrekt. Het aantal WW-uitkeringen voor 55-plussers steeg weer, onder jongeren was sprake van een daling.

Ten opzichte van een jaar geleden steeg het aantal uitkeringen met bijna 13 procent. Dat heeft te maken met het feit dat ouderen lastiger weer aan het werk komen en jongeren gemakkelijker. Jongeren bouwen bovendien door een korter arbeidsverleden minder WW-rechten op.

CBS of ILO

Het CBS hanteert sinds jaar en dag een eigen nationale definitie die afwijkt van de Europese, zogeheten ILO-definitie van werkloosheid. Volgens de nationale definitie telt iemand pas mee als werkloos wanneer hij of zij minder dan 12 uur betaald werk heeft.

De ILO-definitie stelt dat iedereen die werkt, ongeacht het aantal uren, niet werkloos is, dus ook studenten en scholieren met kleine baantjes tellen mee. Daardoor valt het ILO-percentage altijd een stuk lager uit dan de nationale werkloosheidscijfers, wat de nodige verwarring geeft. Vanaf 2015 stapt het CBS over naar de Europese definitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl