NOS NieuwsAangepast

Adempauze crisis Israël-Hamas

De strijdende partijen in Israël en de Palestijnse gebieden hebben de wapens kortstondig neergelegd. Om 09.00 uur Nederlandse tijd ging een tijdelijk bestand in dat tot 14.00 uur duurt. Vannacht gingen de beschietingen over en weer door.

Israël bestookte onder meer het huis van Hamas-leiders Khalil al-Hayya en Fahti Hamad in de Gazastrook. In totaal heeft het Israëlische leger de afgelopen uren 30 huizen beschoten, meldt persbureau AP op gezag van Hamas. Daarbij zouden vier mensen om het leven zijn gekomen.

In de Gazastrook werd vanochtend een huis geraakt door een projectiel uit een Israëlische tank met drie burgerdoden als gevolg, volgens de politie in Rafah.

In verschillende Israëlische steden ging vannacht en vanochtend het luchtalarm af vanwege de dreiging van Hamas-raketten, zoals in Beersheba. Het luchtafweersysteem Iron Dome haalde zeker drie raketten neer, andere landden in open terrein. Volgens het Israëlische leger zijn er vannacht minstens 13 raketten afgeschoten.

Tunnelstrijders

Persbureau Reuters meldt dat Israël ten minste twaalf gewapende Hamas-strijders uit de Gazastrook heeft teruggedreven die via tunnels Israël in waren gekomen. Dat gebeurde in de buurt van een Israëlische gemeenschap in het zuiden van het land.

Israël heeft gezegd dat als Hamas tijdens het tijdelijke bestand aanvalt, Israël "stevig en resoluut terugslaat". Het bestand is een voorstel van de Verenigde Naties. Tijdens de adempauze kunnen water, voedsel en hulpgoederen naar de Gazastrook worden gebracht door de VN en hulporganisaties als het Rode Kruis.

NOS-correspondent Monique van Hoogstraten zegt dat er een groot tekort is aan medische voorraden. "De humanitaire nood is heel groot. De ziekenhuizen raken door alle voorraden heen, met name in de operatiekamers. Dingen als katoen, handschoenen, naalden, desinfectiemiddel, daar is inmiddels een groot tekort aan."

Obama

De Amerikaanse president Obama zei vannacht dat de VS de pogingen van Egypte ondersteunt en alle diplomatieke middelen zal inzetten om de rust te herstellen. Hij zei daarbij dat zowel de Israëliërs als de Palestijnen niet willen leven onder een dagelijkse vloed aan raketten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl