NOS NieuwsAangepast

Politie verliest koffer met 'drugsgeld'

De politie is bij een undercoveroperatie 175.000 euro kwijtgeraakt. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf. De biljetten zaten in een koffer die was uitgerust met een peilzender, maar verdwenen toch uit het zicht.

Het geld was afkomstig van het ministerie van Justitie. Het was bedoeld om 270.000 xtc-pillen te kopen van een drugsbende in een Van der Valk-hotel langs de A1 bij Apeldoorn. De blunder wordt volgens de krant al maanden stilgehouden.

Observatieteams

De operatie was opgezet na een tip van de Amerikaanse opsporingsinstantie DEA. Voor de 'pseudokoop' zette de Nederlandse politie twee Portugese rechercheurs in als zogenaamde kopers. Zij kregen een koffer met ruim 200.000 euro mee.

Twee observatieteams van de Nationale Recherche, een arrestatieteam en een technisch ondersteuningsteam waren bij de operatie betrokken, maar het geld kon toch uit het zicht verdwijnen. Waardoor dat kon gebeuren, is onduidelijk.

De koffer werd later leeg teruggevonden achter de toog van een café in Twello. Een woordvoerder van justitie bevestigt dat er nog gezocht wordt naar 175.000 euro.

27.500 euro werd teruggevonden bij de zeven verdachten die tijdens de actie zijn opgepakt. Ze komen uit Culemborg, Twello en Deventer.

Politie- en justitiespecialist Robert Bas van de NOS zegt dat de observatieteams niet bovenop de actie konden gaan zitten. "Dat valt op. Als er opeens rond een bepaald kamertje in een hotel een heleboel mensen rondhangen, dan worden die boeven natuurlijk ook heel erg argwanend. Dus ze werden wel in de gaten gehouden, maar op enige afstand."

Volgens Bas klinkt twee ton als veel geld, maar gaat het soms wel om miljoenen. "Tassen vol met geld, briefjes van 500 euro. Het lastige is dat criminelen die transacties met elkaar doen geen geld naar elkaar kunnen overmaken via de bank, dus het gaat vaak op deze manier."

Pluk-ze-wetgeving

Het Openbaar Ministerie besloot onlangs de verdachten niet te vervolgen voor witwassen. De advocaat van één van hen zegt in De Telegraaf dat hij vermoedt dat dat is gebeurd om pijnlijke vragen van de rechtbank over de actie te vermijden. Daarnaast is volgens hem witwassen ook niet meer te bewijzen, nu het geld is verdwenen.

Het OM laat in een reactie weten dat het nooit de bedoeling was om de verdachten te vervolgen voor witwassen. Ze worden vervolgd voor drugshandel. Het OM gaat ook via de pluk-ze-wetgeving proberen om het geld terug te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl