NOS NieuwsAangepast

Poetin veroordeelt sancties scherp

Moskou heeft de vannacht afgekondigde extra strafmaatregelen tegen Rusland veroordeeld. President Poetin zei dat de Amerikaanse sancties ernstige schade toebrengen aan de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland.

De Russische onderminister Rjabkov zei tegen persbureau Interfax dat Rusland werkt aan maatregelen die voor Washington 'pijnlijk en serieus' zullen zijn.

Poetin reageerde vanuit Brazilië, waar hij op bezoek is. Opvallend was dat hij alleen over de Amerikaanse strafmaatregelen sprak en niets zei over de Europese extra sancties die ook vannacht zijn afgekondigd.

Doodlopende weg

Volgens Poetin brengen de sancties de relatie tussen de VS en Rusland op een "doodlopende weg". Verder zei hij dat het pakket maatregelen de Amerikaanse belangen in Rusland geen goed zal doen. "Dit heeft gevolgen voor bedrijven die in Rusland opereren, zoals oliemaatschappij ExxonMobil", aldus Poetin.

De VS en de EU vinden dat Rusland te weinig doet om de crisis in Oekraïne te beëindigen. Daarom zijn extra strafmaatregelen afgekondigd die vooral gericht zijn tegen hoge functionarissen, banken en oliebedrijven. Het zijn volgens diplomaten de meest omvattende sancties tot nu toe.

Onterecht en illegaal

De VS legde onder meer strafmaatregelen op aan de Gazprombank en energiebedrijven Rosneft Oil en Novatek. De topman van Rosneft, Igor Setsjin, noemt de sancties onterecht, illegaal en nadelig voor Amerikaanse aandeelhouders.

Correspondent David Jan Godfroid voegt daaraan toe dat Rosneft veel samenwerkt met andere oliebedrijven zoals Shell en ExxonMobile. "Als die ook nadelen gaan ondervinden van de sancties tegen Rosneft, dan kan dat veel reuring veroorzaken op de markten."

Volgens Setsjin schenden de maatregelen de Russische soevereiniteit, omdat ze bedoeld zijn om de economie te verzwakken en het Russische binnenlandse beleid te beïnvloeden. Zijn bedrijf heeft niets te maken met de situatie in Oekraïne en daarom zijn de sancties illegaal, aldus Setsjin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl