NOS NieuwsAangepast

Geen besluit over EU-topfuncties

In Brussel heeft de EU-top over de invulling van een aantal topfuncties binnen de Europese Unie nog niets opgeleverd. De 28 EU-leiders werden het niet eens over de kandidaten en houden op 30 augustus een nieuwe top.

Premier Rutte zei dat er achter de schermen veel werk is verzet en dat het dus geen verloren avond is geweest.

Vrouwen

De regeringleiders slaagden er niet in om een nieuwe buitenlandcoördinator te benoemen en dat is een cruciale post. Oost-Europese leiders willen graag iemand uit hun eigen regio hebben, maar andere EU-leiders zien liever de 41-jarige Italiaanse minister Federica Mogherini als opvolger van de huidige buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

De EU heeft graag een substantieel aantal vrouwen op hoge posten, maar Mogherini is nog maar een paar maanden minister. Vooral Polen en de Baltische staten hebben bezwaar tegen haar benoeming, omdat ze onervaren is en niet streng genoeg tegen Rusland zou zijn.

Andere topfuncties

Er is ook onenigheid over andere topfuncties. De regeringsleiders hebben nu afgesproken om op 30 augustus opnieuw bij elkaar te komen.

Dan hopen de EU-leiders het ook eens te worden over wie de Belg Van Rompuy moet opvolgen als voorzitter van de Europese Raad, ook wel de president van de EU genoemd. Als kandidaat voor zijn opvolging wordt de Deense premier Helle Thorning-Schmidt genoemd, maar ook haar kandidatuur is niet onomstreden.

Verder zijn er nog zo'n 30 eurocommissariaten te vergeven. De invulling van die posten wordt ook gezien als een ingewikkelde klus. Bij elke functie wordt rekening gehouden met de nationaliteit, de politieke kleur en het geslacht van een kandidaat.

Toch resultaat

De afkondiging van extra sancties tegen Rusland is het enige resultaat van de EU-top. Brussel wil dat de Europese Investeringsbank geen geld leent aan Rusland voor nieuwe projecten. Verder wordt gezocht naar mogelijkheden om hoge Russische functionarissen te treffen, bijvoorbeeld met een inreisverbod of het bevriezen van tegoeden van Russen in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl