NOS NieuwsAangepast

Extra sancties EU, VS tegen Moskou

De deelnemers aan de EU-top in Brussel zijn het eens over extra strafmaatregelen tegen Rusland. Ze vinden dat dat land nauwelijks iets doet om een eind te maken aan de problemen die pro-Russische separatisten veroorzaken in Oost-Oekraïne. Volgens diplomaten zijn het de meest omvattende strafmaatregelen tot nu toe.

De Amerikanen zitten op hetzelfde spoor. Washington heeft extra maatregelen aangekondigd die de Russische economie treffen.

Gazprombank

Daarbij zijn vooral Russische banken en oliebedrijven doelwit. Onder meer de Gazprombank, Rosneft Oil, Novatek en andere grote banken en energiebedrijven krijgen met de nieuwe sancties te maken. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën worden ook extra sancties afgekondigd tegen hoge Russische functionarissen.

In Brussel is besloten druk uit te oefenen op de Europese Investeringsbank om Rusland geen geld te lenen voor nieuwe projecten.

Verder wordt ook vanuit de EU gezocht naar mogelijkheden om hoge Russische functionarissen te treffen, bijvoorbeeld met een inreisverbod of het bevriezen van tegoeden van Russen in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl