NOS SportAangepast

Hoog rugbybezoek in Castricum

Castricum heeft deze week een groot aantal toprugbyers te gast. Ter voorbereiding op de Gemenebestspelen in Glasgow trainen de wereldberoemde rugbyers van het Nieuw-Zeelandse Sevens-team een paar dagen in de Noord-Hollandse kustplaats.

De Nederlandse oud-rugbyer Mats Marcker is de initiator van de komst van de All Blacks naar Nederland. Hij vergelijkt de Nieuw-Zeelanders met een andere, kersverse wereldkampioen: "Als je dit vergelijkt met het WK voetbal, dan staat Duitsland nu hier. Deze jongens zijn zo ontzettend goed."

Marcker deed al eerder pogingen om de All Blacks naar Nederland te halen, maar steeds zonder succes. Nu lukte het dan eindelijk: "De aanhouder wint, hè . Zo zijn rugbyers: die ga je een keer voorbij, maar daarna kom je ze nog vier keer tegen."

Vijfde titel op rij

De Nieuw-Zeelanders bereiden zich in Castricum voor op de Gemenebestspelen: een jaarlijks sportevenement voor landen die deel uitmaken van het Britse Koninkrijk en landen die daar onderdeel van zijn geweest of nauwe banden mee hebben. De All Blacks wonnen het toernooi de afgelopen vier keer.

"Het is een heel belangrijk toernooi voor ons", zegt coach Gordon Tietjens. "Er staat heel veel druk op. Zoals bij jullie het Nederlands elftal altijd moet winnen, moeten wij dat nu ook." Als dat lukt wint Nieuw-Zeeland het toernooi voor de vijfde keer op rij.

Zesendertig uur reizen

Aan de accommodatie in Castricum zal het volgens Tietjens niet liggen, zegt hij na de eerste training. "Het was onze eerste training na een reis van zesendertig uur, dat is altijd een uitdaging. Maar we zijn hier geweldig ontvangen en de faciliteiten zijn goed. En over het weer hoeven we ook niet te klagen."

Ook de Nieuw-Zeelandse forward DJ Forbes is positief over de ontvangst op Nederlandse bodem. Maar hij verbaast zich wel over de aandacht hier; Forbes is een held in eigen land, maar ook in Castricum zet hij veel handtekeningen. "Zo'n gekte hadden we niet verwacht. Het is belangrijk om onze sport over de wereld te verspreiden. Iedereen kent de sport nu, zeker nu rugby voor Sevens een olympische sport is. Dit is een goede kans voor kinderen om de sport te leren kennen."

Boost voor het Nederlandse rugby

Volgens Mats Marcker kan het bezoek van de wereldtoppers ook belangrijk zijn voor de Nederlandse rugbysport. "Het Nederlandse rugby kan altijd een boost gebruiken. Voor de vrouwen is er regelmatig aandacht, maar voor de mannen toch iets minder. Hier in Castricum speelt nu echt het beste van het beste. Iedereen zou moeten komen kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl