NOS SportAangepast

Oranje mist 'Cruijff' Van Belkum

De Nederlandse waterpolodames spelen vanmiddag hun eerste groepswedstrijd op de EK in Boedapest. Oranje hoopt in Hongarije eindelijk weer een prestatie van formaat neer te zetten. NOS-commentator Erik van Dijk ziet kansen voor Nederland.

Na het teleurstellende WK van vorig jaar in Canada - waar Oranje op de zevende plaats eindigde - en het missen van de Olympische Spelen in 2012, kunnen de waterpolodames wel een succes gebruiken. Met de nieuwe coach Arno Havenga opent Nederland het toernooi tegen Hongarije.

Wat zijn de kansen van Oranje op dit EK?

"De kwaliteiten van de landen liggen dicht bij elkaar, dus het kan voor Nederland alle kanten op. Door de resultaten op de vorige toernooien zijn de verwachtingen lager. Het WK was vorig jaar bijvoorbeeld een zwak toernooi van Oranje."

"Het is ook een jonge ploeg, met een relatief nieuwe coach. Toch zie ik zeker mogelijkheden voor Oranje om de groepsfase door te komen."

Griekenland, Hongarije en Groot-Brittannië zijn de tegenstanders. Voor wie moet Oranje vrezen?

"Hongarije is de topfavoriet. De Hongaren beleven de sport zoals wij dat met schaatsen doen en ze hebben ook het thuisvoordeel. Het is een team dat snel speelt en creativiteit in huis heeft. Een ploeg met veel talent."

"Ook krijgt Oranje het moeilijk met Griekenland, de wereldkampioen van 2011. Een stugge ploeg die behoudend speelt. Oppassen dus. Groot-Brittannië is de zwakke broeder van de poule, maar daar schuilt juist het gevaar in. De Britten hebben door de Spelen van 2012 een impuls gekregen. Ook tegen hen wordt het geen makkie."

Het wordt de eerste grote klus voor bondscoach Arno Havenga. Hoe groot is de druk voor hem?

"Ze kunnen Havenga niet meteen afschieten, mocht Oranje slecht presteren. Dat zou bij de zwembond van weinig visie getuigen. Ze zullen hem denk ik wel even de tijd gunnen."

"Hij is geen onbekende van de ploeg. Bij de succesvolle Spelen van 2008 was hij teammanager en voor zijn aanstelling was hij al assistent van Oranje. Havenga coachte Nederland vorig jaar op het WK ook één wedstrijd toen de andere bondscoach afwezig was. Hij is dus heel vertrouwd met het team."

Sterspeelster Iefke van Belkum keerde in 2013 Oranje de rug toe uit onvrede over het beleid bij de KNZB. Zien we haar ooit nog terug in Oranje?

"Nee, voorlopig zit dat er niet in. Ze was destijds niet tevreden over het topsportklimaat bij de zwembond. Het had niets met de bondscoach te maken, meer een met het technisch beleid. Met de komst van Havenga is er in feite niet veel veranderd, slecht een aantal accenten. Maar zeg nooit, nooit..."

"Van Belkum is een echte winnaar, een alles-of-niets-meisje. Dit jaar is ze moeder geworden en twee weken na de bevalling lag ze alweer in het water om ZVL te helpen. Dit zegt genoeg natuurlijk over haar."

"Bij de zwembond moet de cultuur radicaal veranderen om Van Belkum weer bij Oranje te krijgen. Het is doodzonde dat ze er niet bij zit, iemand met uitzonderlijke klasse. Je mag haar best de Johan Cruijff van het waterpolo noemen."

De poulewedstrijden van Nederland zijn live te zien op deze site. Om 17.30 uur speelt Oranje de openingswedstrijd tegen Hongarije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl