NOS NieuwsAangepast

Groen licht voor kerncentrales Japan

In Japan mogen twee kernreactoren weer worden opgestart. Het zijn de eerste die voldoen aan de strenge regels van de Japanse toezichthouder Nuclear Regulation Authority die na de kernramp in Fukushima in het leven zijn geroepen.

Het gaat om de reactoren van de Sendai-kerncentrale in het zuiden van Japan. Fukushima ligt in het noordoosten van het land.

Na de ramp begin 2011 wilde Japan helemaal van kernreactoren af, maar met de komst van premier Abe anderhalf jaar geleden is dat veranderd. Volgens correspondent Kjeld Duits wil Abe dat Japan weer gebruik gaat maken van kernenergie.

Verzet

In Japan zijn zo'n 48 kerncentrales, die sinds september vorig jaar niet meer gebruikt worden. "Het gros van de Japanse bevolking wil niet meer dat kernenergie gebruikt wordt. Ze vinden het goed als centrales tijdelijk weer in gebruik worden genomen, maar uiteindelijk willen ze dat alle centrales gesloten worden", zegt Duits.

Volgens Duits verzetten de omwonenden zich fel tegen het herstarten van de centrales. "Meer dan de helft van de 30.000 inwoners van een stad dicht bij de centrale heeft een petitie ondertekend tegen het opnieuw gebruiken van de kerncentrale. De gemeenteraad van een andere stad heeft een motie van bezwaar ingediend."

Druk

Premier Abe heeft laten weten dat hij waarde hecht aan de mening van de omwonenden. "De komende maanden zijn er gesprekken met de lokale bevolking. Als ze die niet kunnen overhalen dan wordt het een stuk moeilijker om de centrale weer te openen. Maar die mensen daar zullen ontzettend onder druk worden gezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl