NOS NieuwsAangepast

Stukken Eemshaven blijven geheim

Greenpeace mag 200 documenten over de bouw van de energiecentrales van RWE en Nuon in de Eemshaven niet inzien. Dat heeft de Raad van State (RvS) bepaald.

De milieuorganisatie wil de documenten inzien om te kunnen aantonen dat de provincie nauwe banden heeft met de energiebedrijven. De rechtbank in Groningen besloot eerder dat Greenpeace de documenten wel mag inzien, waarna het provinciebestuur bezwaar aantekende bij de Raad van State.

De RvS heeft nu bepaald dat de stukken inderdaad voor intern beraad bestemd zijn en daarom niet gepubliceerd hoeven te worden.

Intern beraad

De documenten bevatten onder meer de vergunningen die zijn afgegeven aan RWE en Nuon voor de bouw van centrales in de Eemshaven. Ook zit er correspondentie in de documenten tussen het provinciebestuur, Nuon, RWE en Groningen Seaports.

De provincie-Groningen moet wel opnieuw beoordelen of een twintigtal documenten die Greenpeace wil inzien gepubliceerd kunnen worden. Het zou gaan om milieu-informatie; die moet wel openbaar worden gemaakt.

Greenpeace en andere milieuorganisaties protesteren al jaren tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in de Eemshaven. In 2011 stapten de activisten naar de rechter om de bouw stil te laten leggen, maar die zaak verloren ze.

"Schokkend"

Campagneleider Willem Wiskerke van Greenpeace noemt de uitspraak van de RvS schokkend, omdat die overleg tussen de provincie en de RWE ziet als intern beraad. "Daarmee kunnen wij niet controleren of de overheid wel integer heeft gehandeld en het niet op een akkoordje heeft gegooid met het energiebedrijf."

De milieuorganisatie dient nu een klacht in bij de VN om alsnog de documenten te kunnen inzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl