NOS NieuwsAangepast

'Moeders Srebrenica': wij gaan door

De 'Moeders van Srebrenica', die bij de rechtbank in Den Haag een zaak hadden aangespannen om Nederland verantwoordelijk te stellen voor de moslimdoden in Srebrenica, zijn "gedeeltelijk tevreden" met de uitspraak. Ze gaan wel verder procederen.

Ze zijn er blij mee dat voor sommigen de vordering is toegekend, maar hadden liever gezien dat Nederland voor alle ongeveer 8000 gedode moslims verantwoordelijk was gehouden.

Een van de vrouwen vertelde dat ze familieleden op de compound had, die de val van de enclave hebben overleefd, en familieleden die het bos werden ingestuurd en door de Serviërs werden gedood. Haar emoties gaan nu alle kanten op, zei ze. "Hoe kan ik mezelf in tweeën splitsen?"

EHRM

NOS-Balkan-correspondent Joost van Egmond zegt dat de 'Moeders van Srebrenica' wel doorgaan met procederen. Ze zijn volgens hem bereid om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen. "Ze willen hoe dan ook volledige genoegdoening", zegt hij.

Het is nog niet duidelijk of de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de Srebrenica-zaak gevolgen heeft voor individuele militairen.

Karremans

De Nederlandse luitenant-kolonel Thom Karremans was commandant van Dutchbat tijdens de val van Srebrenica in 1995. Tegen hem werd vier jaar geleden aangifte gedaan door een tolk en de nabestaanden van een gedode moslim. Het Openbaar Ministerie besloot toen niet tot vervolging over te gaan, omdat Karremans volgens het OM in deze zaak strafrechtelijk niets te verwijten is.

De advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, denkt niet dat de uitspraak van de Haagse rechtbank van vandaag alsnog gevolgen heeft voor de oud-commandant. "Het gaat hier om een oordeel over het handelen van de Staat en niet van individuele militairen", heeft hij de NOS laten weten.

Pax Christi

De vredesbeweging Pax Christi, die zich al jaren inzet voor de nabestaanden van de genocide, vindt dat de Srebrenica-zaak nu uit de "rechterlijke arena" moet worden getrokken. "Nederland moet nu verantwoordelijkheid erkennen voor een grotere groep dan de 300 mannen", zei een woordvoerder van Pax Christi in de Haagse rechtbank tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl