NOS NieuwsAangepast

Zweden oordeelt over lot Assange

Wikileaks-oprichter Julian Assange weet later vandaag of hij mogelijk uitzicht heeft op meer bewegingsvrijheid. Een Zweedse rechter buigt zich over een arrestatiebevel tegen de man die ook door de Verenigde Staten wordt gezocht.

Assange vluchtte in juni 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat gebouw heeft hij sindsdien niet meer verlaten. Hij vreesde uitlevering aan Zweden, dat Assange wil horen in een verkrachtingszaak. De Australiër zou vier jaar geleden met twee vrouwen naar bed zijn geweest en daarbij geen condoom hebben gebruikt.

Daar hadden de vrouwen wel op aangedrongen, maar Assange deed dat niet. De vrouwen klaagden Assange later aan voor verkrachting. Omdat Assange in Londen is, vaardigde de Zweedse justitie een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit.

Amerikaanse druk

Maar Assange is bang dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Niet onlogisch, want de Amerikanen willen hem hebben voor het lekken van geheime staatsdocumenten. De Zweedse justitie wil Assange per se in Zweden horen en wil niet naar Londen komen.

De advocaten van Assange hebben om de uitspraak van de Zweedse rechter gevraagd omdat ze vinden dat de zaak te lang duurt, zegt correspondent Rolien Creton, die in Zweden de zaak volgt. "Hij is al vier jaar op de vlucht voor de Zweedse justitie zonder dat er iets is gebeurd."

Vrijheid?

Hij is best bereid zich te laten verhoren, alleen niet in Zweden. In Londen is geen probleem. "Bovendien gaat het 'slechts' om een politie-verhoor, de Zweedse justitie heeft Assange nog niet eens officieel in staat van beschuldiging gesteld", aldus Creton.

Mocht het Zweedse arrestatiebevel van tafel gaan, dan zal Assange waarschijnlijk niet direct de ambassade uitlopen, is de verwachting van correspondent Arjen van der Horst in Londen. Assange was ook in Groot-Brittannië ook gearresteerd. Hij was op borgtocht vrij, maar heeft de voorwaarden van de borgtocht geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl