NOS NieuwsAangepast

Oplichters sturen vakantienoodkreet

Tientallen mensen zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van een nieuwe manier van oplichting via het internet. Ze kregen zogenaamd mail van vrienden of bekenden met daarin het verzoek om geld over te maken, omdat ze gestrand zouden zijn op vakantie.

De afgelopen tijd heeft de Fraudehelpdesk tachtig meldingen binnengekregen van mensen. Hackers hadden onder meer hun e-mailaccount gekraakt en stuurden e-mails rond binnen de vriendenkring van het slachtoffer in de hoop daarmee geld te verdienen.

In de berichten staat dat de kennis of vriend is bestolen. Hij zou zijn paspoort kwijt zijn geraakt en ook zijn pinpas en creditcard zouden zijn verdwenen. Om weer naar huis te komen, heeft hij geld nodig.

Zielig verhaal

"De verzonnen mails zijn dus te herkennen aan een zielig verhaal", schrijft de Fraudehelpdesk op zijn site. Het fraude-meldpunt waarschuwt mensen om niets over te maken, totdat er telefonisch contact is geweest met de vriend of kennis.

In het buitenland bestaat deze vorm van oplichting al langer. Fraudehelpdesk denkt dat Britse criminelen achter de oplichting zitten, omdat in de mails wordt gevraagd om het geld over te maken naar Britse rekeningnummers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl