NOS NieuwsAangepast

Doden door orkaan Filipijnen

In de Filipijnen zijn zeker tien mensen omgekomen door de orkaan Rammasun. Ze werden geraakt door rondvliegend puin of kwamen onder omgewaaide elektriciteitsmasten terecht. Ongeveer 370.000 mensen zijn geëvacueerd.

De orkaan trok over de oostelijke eilanden richting de hoofdstad Manilla. Rammasun heeft vooral op die eilanden een spoor van vernieling achtergelaten. Bomen en elektriciteitsmasten liggen op straat. Veel huishoudens hebben geen elektriciteit meer.

Overheidsgebouwen zijn dicht, net als scholen en de financiële markten. Ook hebben de luchthavens tientallen binnenlandse en buitenlandse vluchten geannuleerd.

Wind

Volgens hulpverleners heeft Rammasun geen overstromingen veroorzaakt. "De orkaan bracht geen regen mee. Er was alleen heel veel wind", zegt de voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis.

De orkaan is de hevigste van dit jaar. Vorig jaar werden de Filipijnen nog getroffen door orkaan Haiyan. Die kostte aan duizenden mensen het leven.

"De inwoners wachten nu niet af wat er komen gaat. Ze vluchten naar hoger gelegen gebieden", zei correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl