NOS NieuwsAangepast

Liquidatie op luchthaven Curaçao

Op de internationale luchthaven van Curaçao is een schietpartij geweest. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen en zeven mensen gewond geraakt.

De schietpartij was op de parkeerplaats van Hato, zoals het vliegveld ook wel wordt genoemd. Volgens lokale media was het een afrekening tussen twee drugsbendes, maar er zouden ook toeristen gewond zijn geraakt. "Tot nu toe bleef het bij slachtoffers in het criminele milieu zelf, en niet bij omstanders of toeristen", zegt correspondent Dick Drayer.

Duitsland

Leden van de bende van Buena Vista stonden leden van de bende No Limit Soldiers op te wachten die met een vlucht van Air Berlin uit Duitsland waren aangekomen. No Limit Soldiers wordt ook in verband gebracht met de moord vorig jaar op politicus Helmin Wiels.

De schutters openden met een automatisch wapen het vuur. Een van de slachtoffers kreeg een kogel door zijn hoofd en overleed ter plaatse. Volgens een ooggetuige die vlak naast een van de neergeschoten mannen stond, vluchtte het publiek de aankomsthal in. Zeker één gewonde zou in kritieke toestand verkeren.

Doorvoerhaven

Curaçao is een belangrijke doorvoerhaven van drugs uit Zuid-Amerika naar Europa. Het aantal liquidaties op het eiland als gevolg van de drugshandel nam dit jaar fors toe. Volgens Drayer staat "de teller dit jaar al op tien tot elf afrekeningen. Vorig jaar waren dat er drie."

De drugscriminaliteit is volgens Curaçao niet alleen een probleem van het eiland, maar van het koninkrijk, zegt Drayer. "Wat hier vooral wordt gezegd is dat de consumptie van drugs vooral in Nederland is, en dat Curaçao slechts als doorvoerhaven wordt gebruikt."

Minister Navarro van Justitie heeft daarom eind vorig jaar de hulp ingeroepen van Nederland, omdat het eiland volgens hem de strijd tegen de georganiseerde misdaad niet meer zelf aankan.

Lijnvlucht

De lijnvlucht van Air Berlin tussen Curaçao en Duitsland is nieuw volgens Drayer. "Een keer in de week gaat er een vliegtuig heen en weer. In Düsseldorf worden er heel vaak Curaçaoërs opgepakt. Daar hebben ze een gevangenis bij het vliegveld met 800 cellen. Daarvan worden er permanent 150 bezet door aangehouden Curaçaoërs."

"De straffen in Duitsland lopen op tot vier jaar cel. Op Curaçao is dat veel lager. Daar krijgen 'first offenders' een half jaar cel en een jaar voorwaardelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl