NOS NieuwsAangepast

Kritiek Code Commissie op AH-kip

De Hollandse kip van Albert Heijn is minder verantwoord dan de supermarktketen beweert, stelt de Stichting Reclame Code (voorheen de Reclame Code Commissie). Albert Heijn verkoopt die kip als vervanger van de gewone kip, met teksten als: "100% verantwoorde kip" en "goede leefomstandigheden".

Wakker Dier stapte naar de Reclame Code omdat Albert Heijn klanten zou misleiden. De leefomstandigheden van de Hollandse kip zijn volgens de Stichting Wakker Dier nauwelijks beter dan die van de plofkip. Zo kunnen ook Hollandse kippen volgens Wakker Dier niet naar buiten. Bovendien komt de Hollandse kip niet in aanmerking voor een Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

"Vitaler"

Volgens Albert Heijn is de kip wel degelijk verantwoord, omdat beter wordt gescoord op punten als dierenwelzijn, betaalbaarheid en milieubelasting.

De Hollandse kip is volgens het concern een vitaler kippenras dat langzamer groeit, wat waarschijnlijk beter is voor de lichamelijke gesteldheid van de kip. Het ras zou gemiddeld tien dagen korter leven dan een scharrelkip, maar wel tien dagen langer dan een gewone kip.

19 kippen per m2

De Stichting Reclame Code zegt dat de leefomstandigheden van de Hollandse kip inderdaad iets beter zijn. Zo worden er van die kippen 19 op één vierkante meter gehouden. Bij gewone kippen is dat 21 per vierkante meter. Maar dat betekent niet dat Albert Heijn kan stellen dat de kip 100 procent verantwoord is, staat in een uitspraak van de Stichting Reclame Code, die door Wakker Dier op internet is gezet.

De Reclame Code adviseert Albert Heijn om de teksten over de Hollandse kip aan te passen. De uitspraken van de instantie zijn niet bindend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl