NOS NieuwsAangepast

Chinees bedrijf mag ADO kopen

De gemeente Den Haag geeft toestemming voor de overname van voetbalclub ADO Den Haag door het Chinese bedrijf United Vansen International Sports.

Dat heeft de gemeente Den Haag laten weten.

ADO wordt daarmee de eerste Europese profclub die in Chinese handen komt. Naar verluidt betalen de Chinezen zo'n 8 miljoen euro aan de huidige eigenaar, de Haagse zakenman Mark van der Kallen.

Omstreden

Volgens de statuten van ADO kan de gemeente, die eigenaar is van het stadion en een zogenoemd prioriteitsaandeel heeft, de overname alleen blokkeren als de continuïteit van de club, of het belang van de stad in het geding zou komen. Daarvoor zijn geen aanwijzingen gevonden.

De overname is omstreden. Zowel de club als de gemeente is de afgelopen drie weken op zoek geweest naar alternatieve, Haagse, investeerders. Ze willen liever dat de voetbalclub meerdere aandeelhouders krijgt en vrezen dat ADO een soort handelshuis van spelers wordt. Volgens bronnen rond de club heeft zich wel een groep Haagse zakenmensen gemeld, maar die wilde nog geen concreet bod op tafel leggen.

Vansen

Het Chinese United Vansen is vooral bekend van de organisatie van Europese voetbalwedstrijden in China. Het bedrijf haalde onder andere de Italiaanse Super Cup naar het Vogelneststadion in Peking. Vansen wil met de overname van ADO kennis opdoen over het runnen van een profclub. Het bedrijf zou miljoenen in de Haagse club willen investeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl