NOS NieuwsAangepast

6 miljard euro zwart geld weer wit

De inkeerregeling voor zwartspaarders levert de Nederlandse schatkist ongeveer 900 miljoen euro op. Dat vermoedt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Zo'n 12.000 mensen maakten gebruik van de soepele regeling en biechtten in totaal 6 miljard euro aan zwart spaargeld op. De spaarders die zich voor 1 juli hebben gemeld, betalen alleen de belasting die ze verschuldigd zijn en geen extra boete.

Op de laatste dag van de regeling meldden zich nog 1200 mensen. De exacte opbrengst wordt pas in de loop van volgend jaar bekend.

Hoge boetes

Het ministerie van Financiën zegt dat veel mensen hun verborgen vermogen nu toch hebben gemeld bij de Belastingdienst, omdat ze "af willen van de steen in hun maag". Daarbij wordt het ook steeds moeilijker om vermogen in het buitenland verborgen te houden. Zo hebben de Europese lidstaten onlangs afgesproken automatisch spaargegevens met elkaar uit te wisselen.

Vanaf 1 juli moet over zwart vermogen naast de belasting ook een boete worden betaald van 30 procent van de ontdoken belasting. Halverwege 2015 wordt die boete verhoogd naar 60 procent.

Die percentages gelden alleen als mensen zelf hun verborgen gehouden spaartegoeden opbiechten bij de Belastingdienst. Doen spaarders dat niet en lopen ze tegen de lamp, dan kan de boete oplopen tot 300 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl