NOS NieuwsAangepast

D66 wil bemiddeling in zaak-Aruba

D66 en het CDA willen dat de Raad van State gaat bemiddelen in de ruzie tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Aruba. Vrijdag besloot de Rijksministerraad dat er onderzoek moet worden gedaan naar de financiën van Aruba en dat de begroting over 2014 dus voorlopig niet kan worden goedgekeurd. Sindsdien is de Arubaanse minister-president in hongerstaking.

Volgens D66-Kamerlid Hachchi staan er twee verhalen tegenover elkaar en gaat het er niet om wie er gelijk heeft, maar moet er zo snel mogelijk een oplossing komen. "We moeten de Raad van State hier zo snel mogelijk naar laten kijken", zei zij op Radio 1.

Minister Plasterk en premier Rutte beantwoordden vandaag Kamervragen over de kwestie. Ze zeggen dat aan het besluit van de Rijksministerraad "een lang proces" vooraf is gegaan: begin juli waren er afspraken gemaakt, die Aruba vorige week eenzijdig naast zich neerlegde.

Onbeheersbaar

De begroting van Aruba is volgens het Nederlandse kabinet niet realistisch. "Er is sprake van telkens grote tekorten, met een oplopende staatsschuld, ook in de eigen ramingen van Aruba, die zonder afdoende actie nu snel onbeheersbaar kan worden."

De minister van Binnenlandse Zaken en de premier stellen dat het nog wel mogelijk is om uitkeringen en salarissen te betalen. "Voor lopende uitgaven kan Aruba ook zonder ondertekening van van de begroting geld lenen."

Ze onderstrepen dat het risico van een onbeheersbare staatsschuld, "met alle gevolgen van dien", een koninkrijksaangelegenheid is.

Hakken in zand

Hachchi zegt dat de antwoorden erop neerkomen "dat Aruba verder kan gaan met de hongerstaking" en dat de regering met de hakken in het zand blijft staan. Zij vindt dat er geen enkele twijfel mag bestaan over de de rechtmatigheid van het handelen van de Rijksministerraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl