NOS NieuwsAangepast

Israël hervat aanvallen Gazastrook

Israël heeft zijn luchtaanvallen op de Gazastrook hervat. Het leger verwijst naar de tientallen raketten die Hamas sinds vanmorgen op Israël heeft afgeschoten. Rond 16.30 uur telde Israël 76 Palestijnse raketten, waarvan er 9 door het luchtafweersysteem zijn onderschept.

Sinds de hervatting van de Israëlische operatie zijn zo'n dertig doelen in de Gazastrook gebombardeerd, aldus een verklaring van het leger. Het gaat om ondergrondse lanceerinstallaties, tunnels, munitiedepots en een huis van een lid van de Palestijnse groepering Islamitische Jihad.

Een voorstel van Egypte voor een bestand werd vanochtend door Israël geaccepteerd. Sindsdien had Israël de operatie opgeschort. Hamas gaf te kennen niets in een bestand te zien. De Palestijnse organisatie voerde achter de schermen nog wel overleg; er zou nog geen sprake zijn van een definitief oordeel.

Bemiddeling

De nieuwe aanvallen van Israël komen niet geheel onverwacht. Premier Netanyahu waarschuwde Hamas rond het middaguur al dat de militaire operatie in de Gazastrook wordt uitgebreid als de Palestijnen niet instemmen met een wapenstilstand.

Volgens het Egyptische voorstel zouden de partijen vandaag de wapens neerleggen. Daarna zou moeten worden onderhandeld over de beëindiging van het conflict.

Eerste aanbod

De hervatting van de bombardementen betekent niet het einde van een mogelijk bestand, zegt correspondent Monique van Hoogstraten: "Zo'n staakt-het-vuren is een proces. Het eerste aanbod is nu afgewezen. De onderhandelingen gaan nu onder druk van beschietingen door. Het zou best kunnen zijn dat er bijvoorbeeld vanavond onverwacht nog een bestand wordt afgekondigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl