NOS NieuwsAangepast

CIDI: hakenkruizen te lang getoond

Joodse organisaties spreken morgenochtend met burgemeester Van Aartsen van Den Haag over de anti-Israëldemonstratie van afgelopen zaterdag. Daarbij staken demonstranten borden omhoog met hakenkruizen erop.

Het gesprek is aangevraagd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Er zijn ook vertegenwoordigers bij van het Centraal Joods Overleg en het Verbond Nederlands Liberaal Jodendom.

Volgens CIDI-directeur Voet hebben de demonstranten de gewraakte borden zeker drie kwartier omhoog kunnen houden voordat de politie ingreep. Voet wil van Van Aartsen weten waarom de politie niet eerder tot actie is overgegaan.

Grondrecht

Het CIDI heeft aangifte gedaan tegen de demonstranten die de borden omhoog hielden. Justitie onderzoekt of er strafbare feiten gepleegd zijn. Hoe lang dat gaat duren, is onduidelijk.

Een woordvoerder van Van Aartsen zegt dat de burgemeester gaat luisteren naar de opmerkingen van de organisaties en ze zal uitleggen dat demonstreren een grondrecht is. Het protest van zaterdag was gericht tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

Demonstratie

Het CIDI en Christenen voor Israël gaan donderdag zelf demonstreren op de Dam in Amsterdam. Ze roepen op tot solidariteit met de Israëliërs die beschoten worden vanuit de Gazastrook.

Israël heeft de aanvallen op de Gazastrook inmiddels hervat omdat Hamas niet is gestopt met de beschietingen op Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl