NOS NieuwsAangepast

"Oververhitting dreigt in Amsterdam"

Een op de tien woningen in Amsterdam wordt boven de vraagprijs verkocht. Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam zegt dat kopers voor huizen in populaire wijken als Oud-West en Zuid elkaar nog vaker overbieden. "Iedereen meldt zich weer op de huizenmarkt, van starters tot kopers van panden boven het miljoen," aldus Heinen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dreigt in het centrum van Amsterdam zelfs een 'oververhitting'. Er worden al weer bijna net zo veel woningen verkocht als voor de crisis en ook de prijzen liggen al bijna op het oude niveau.

Uitzonderlijk

Volgens makelaar Heijnen is de situatie in Amsterdam uitzonderlijk. Amsterdam is een enorme magneet , en een lage rente en hogere huurprijzen wakkeren de vraag verder aan. Kopers verwachten volgens Heijnen dat de prijzen nog verder stijgen: "Ze hebben het idee dat ze nu moeten kopen, want dit kan wel het kantelmoment zijn in de markt."

Ook studentensteden als Utrecht, Leiden en Delft doen het goed.

Heel moeilijk

Maar buiten de stad gaat het wel minder en ook in sommige regio s er nog helemaal geen sprake is van herstel. Theo Lieberom, van het gelijknamige makelaarskantoor in Sappemeer, erkent dat. In de stad Groningen worden woningen nog goed verkocht, al is het niet zo gek als in Amsterdam. Maar buiten de stad is het heel moeilijk om een woning te verkopen. "Als je kijkt hoeveel aanbod er is dan moet je als verkoper gewoon geluk hebben."

Volgens Lieberom zijn het vooral de starters die nu huizen willen kopen. Er is weer een beetje vertrouwen in de toekomst. Maar de eigenaren van vrijstaande woningen op het platteland profiteren daar niet van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl