NOS NieuwsAangepast

Israël voert druk op Hamas op

Door in te stemmen met een bestand wil Israël bewerkstelligen dat de Gazastrook volledig wordt gedemilitariseerd. Dat heeft premier Netanyahu gezegd in een toelichting op het besluit van vanochtend om een staakt-het-vuren een kans te geven.

Netanyahu zei dat een bestand de weg vrijmaakt om, via diplomatiek overleg, alle raketten en smokkeltunnels in de Gazastrook te vernietigen. Als Hamas het voorstel niet accepteert, krijgt Israël van het buitenland de ruimte om de militaire operatie uit te breiden, verwacht de premier.

Grensblokkades

Woordvoerders van Hamas hebben tot nu toe afwijzend gereageerd op het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand. Hamas wil naar verluidt toezeggingen van Israël over een versoepeling of beëindiging van de grensblokkades, die Israël en Egypte handhaven. Ook wil Hamas officieel worden erkend als onderhandelingspartner.

Achter de schermen zouden vertegenwoordigers van Hamas wel in gesprek zijn met Egypte. Er wordt dan ook rekening mee gehouden dat de Palestijnse groepering later vandaag alsnog instemt met een bestand.

Nieuwe aanvallen

Volgens het voorstel van Egypte moeten de wapens nog vandaag worden neergelegd. Vervolgens moeten de grensposten bij de Gazastrook weer opengaan, waarna overleg moet starten over de beëindiging van het conflict.

Vanochtend zijn opnieuw enkele tientallen raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op het zuiden van Israël. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Vannacht vielen er wel gewonden in de badplaats Eilat, nadat Palestijnse raketten een parkeerplaats hadden getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl