NOS NieuwsAangepast

Israël stemt in met voorstel bestand

Israël is bereid tot een bestand met Hamas voor de Gazastrook. Het zegt ja tegen een bemiddelingsvoorstel van de Egyptische regering. Hamas voelt nog niets voor bestand, al zegt de organisatie wel dat er "diplomatieke bewegingen" zijn om het conflict te beëindigen.

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam vanochtend bijeen om te praten over het Egyptische voorstel. Alleen de ministers Lieberman (Buitenlandse Zaken) en Bennett (Economische Zaken) stemden tegen, meldt de krant Haaretz.

De Palestijnse president Abbas heeft positief gereageerd op het bemiddelingsvoorstel van Egypte. Hij hoopt dat Hamas alsnog ja zegt om zo verder bloedvergieten te voorkomen.

Gesprekken

Als de partijen het eens worden over een bestand is het de bedoeling dat de wapens binnen 12 uur worden neergelegd. Daarna moeten grensposten bij de Gazastrook weer opengaan en binnen twee dagen moeten in de Egyptische hoofdstad Caïro gesprekken beginnen over beëindiging van de vijandelijkheden.

Correspondent Monique van Hoogstraten sluit niet uit dat Hamas alsnog akkoord gaat: "Het stellen van voorwaarden is onderdeel van de onderhandelingen. In Gaza werken alle onderdelen van Hamas samen, die moeten allemaal instemmen of op z'n minst onder controle worden gebracht."

Eilat

Vanochtend ging in Zuid-Israël opnieuw het luchtalarm af. Er sloegen drie raketten in, maar niemand raakte gewond.

Vannacht werd de badplaats Eilat bestookt met raketten. Die kwamen neer op een parkeerplaats. Er raakten tien mensen gewond.

Offensief

Het Israëlische offensief begon vorige week dinsdag. Jeruzalem zei daarmee te reageren op aanhoudende raketbeschietingen uit de Gazastrook. De spanningen waren de afgelopen weken flink opgelopen na de moord op drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever. De moordenaars zijn niet gepakt, maar Israël houdt Hamas verantwoordelijk.

In Jeruzalem werd een Palestijnse jongen vermoord. Drie Israëliërs hebben een bekentenis afgelegd en staan nu voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl