NOS SportAangepast

Eerste 'gouden' zwarte atlete overleden

In de Amerikaanse staat Georgia is de oud-atlete Alice Coachman Davis op negentigjarige leeftijd overleden. Ze was in 1948 de eerste zwarte vrouw die olympisch goud won.

Davis beoefende verschillende atletiekdisciplines, maar was het succesvolst in het hoogspringen. Ze won 25 Amerikaanse atletiektitels, waarvan tussen 1939 en 1948 tien opeenvolgende in het hoogspringen.

Doordat er in 1940 en 1944 vanwege de Tweede Wereldoorlog geen Olympische Spelen waren, kon Davis daaraan pas in 1948 meedoen, op 25-jarige leeftijd. Ze won in Londen goud bij het hoogspringen en beëindigde direct haar carrière.

Tijdens haar jeugd in Georgia mocht Davis vanwege haar huidskleur niet in openbare sportgelegenheden trainen. Daarom moest ze improviseren. Zo trainde ze haar sprint op de openbare weg en verzamelde ze allerlei materiaal om het hoogspringen te oefenen.

Gescheiden huldiging

Na haar succes in Londen werd Davis in Georgia getrakteerd op een 280 kilometer lange rit door de staat. Maar bij de officiële huldiging werden de blanke en zwarte toeschouwers wel van elkaar gescheiden.

Het Amerikaans Olympisch Comité heeft bedroefd gereageerd op de dood van Davis. "Ze legde de lat letterlijk hoog met haar prestaties. Ze heeft hele generaties atleten geïnspireerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl