NOS NieuwsAangepast

Egypte wil bestand Israël/Hamas

Egypte komt met een voorstel voor een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor dat het staakt-het-vuren morgenochtend voor de duur van twaalf uur ingaat.

Israël en Hamas hebben nog niet op het plan gereageerd. Israël zegt dat er eerst nog in het kernkabinet over wordt gesproken. Dat overleg begint morgenochtend om 06.00 uur.

De wapenstilstand is het eerste deel van een driestappenplan. Na die twaalf uur zouden de grensovergangen naar de Gazastrook moeten worden geopend, zodat de inwoners aan spullen kunnen komen. Als beide partijen akkoord gaan, wil Egypte daarna, binnen 48 uur, gaan bemiddelen bij indirecte gesprekken. Dat overleg zou in Caïro moeten plaatsvinden.

Steinmeier en Fabius

Egypte bemiddelde in 2012 met succes tussen de partijen. De Europese Unie dringt ook aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken, Steinmeier en Fabius, zijn naar het Midden-Oosten gereisd om te bemiddelen.

In zeven dagen tijd hebben Hamas-strijders volgens de Verenigde Naties meer dan duizend raketten afgevuurd op Israël en bij Israëlische bombardementen zijn in de Gazastrook volgens de Palestijnen meer dan 170 mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl