NOS NieuwsAangepast

Britse kerk: bisschop mag vrouw zijn

De algemene synode van de Anglicaanse Kerk heeft ingestemd met het voorstel om ook vrouwen toe te laten tot het ambt van bisschop. Na een vijf uur durend debat stemde de vereiste tweederde meerderheid van de synodeleden voor het plan.

De aartsbisschop van Canterbury Justin Welby zegt op de website van de kerk dat hij erg blij is met de uitkomst van de stemming. De aartsbisschop is na de koningin van Engeland het hoogste gezag in de Anglicaanse Kerk.

Twintig jaar

De kerk is lang diep verdeeld geweest over de vraag of vrouwen ook bisschop zouden mogen worden. Sinds 1986 kunnen vrouwen tot diaken worden gewijd en sinds 1993 tot priester.

Tot nu toe werden alle voorstellen om ook het ambt van bisschop open te stellen voor vrouwen, tegengehouden binnen de synode.

Compromis

De Anglicaanse Kerk zegt dat de eerste vrouwelijke bisschoppen nog dit jaar benoemd kunnen worden. Het is voorlopig wel zo dat parochies die geen vrouw als bisschop willen, het recht hebben om te vragen om een man.

Vrouwelijke bisschoppen zijn al actief in een aantal kerkprovincies, waaronder de VS, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

De Anglicaanse Kerk is actief in 160 landen. Met naar schatting 80 miljoen leden is het de op twee na grootste christelijke gemeenschap, na de Rooms-Katholieke en de Oosters-orthodoxe Kerken. In Nederland heeft de kerk ongeveer 30.000 leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl