NOS NieuwsAangepast

Raadslid alleen verder na homorel

Het Bredase raadslid Jamal Nouhi dat uit de PvdA-fractie werd gezet na uitspraken over homorechten, gaat als zelfstandige fractie verder. Hij heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd.

Het raadslid kwam in opspraak toen hij op internet schreef dat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch homorechten wil opdringen aan Marokko. Hij wekte daarbij de suggestie dat hij homoseksualiteit abnormaal vindt. Nouhi bood daarna zijn excuses aan, maar bleef bij zijn kritiek op Human Rights Watch.

De PvdA in Breda zette hem vrijdag uit de fractie. Volgens de fractievoorzitter zijn de uitspraken van Nouhi onaanvaardbaar en in strijd met het gedachtengoed van de partij.

Verwerpelijk

Nouhi schrijft nu in een verklaring dat hij helemaal klaar is met de PvdA en dat hij geen behoefte meer heeft aan een gesprek met het landelijk bestuur. Hij noemt het verwerpelijk dat hij door partijgenoten is vergeleken met de Russische president Poetin. Landelijke kopstukken zouden op de kwestie hebben gereageerd zonder goed geïnformeerd te zijn.

Vergane glorie

Verder schrijft hij: "Binnen de partij is er weinig ruimte voor een kritische noot en nu hadden ze een stok gevonden om mee te slaan. (...) Ze blijken niet in staat mee te kunnen bewegen met de dynamiek van de huidige samenleving, maar laten zich eerder leiden door de waan van de dag, de partij is vergane glorie."

Nouhi zegt dat hij als zelfstandige fractie verder gaat omdat hij is gekozen door de Bredase bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl