NOS NieuwsAangepast

Kunstrovers moeten 18 mln betalen

De daders van de grote kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam moeten 18,1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Boekarest bepaald. Het zijn de laatste vonnissen in de slepende zaak.

Het bedrag, dat overeen zou komen met de waarde van de gestolen werken, moet door vier leden van de Roemeense kunstroofbende worden betaald aan de Kunsthal. Maar de kans dat ze ooit zoveel geld bijeen krijgen, is minimaal.

De drie hoofdverdachten hebben nu ieder zes jaar en acht maanden cel gekregen. Twee medeplichtigen kregen ieder twee jaar. Onder hen is de moeder van een hoofdverdachte, die had gezegd dat ze de kunstwerken heeft verbrand. Later kwam ze daarvan terug.

Een zesde dader, een atleet en fotomodel die bemiddelde in een mislukte poging tot heling, kwam eraf met een geldstraf van omgerekend 10.000 euro.

Werken nog zoek

De Roemeense bende stal in oktober 2012 zeven kapitale werken uit de Kunsthal. Na enkele maanden werden de eerste verdachten gearresteerd. De laatste werd in december vorig jaar opgepakt in Engeland en uitgeleverd aan Roemenië.

Waar de werken zijn, is nog altijd onduidelijk. De verdachten leken bij vlagen bereid om te helpen ze terug te vinden, maar spraken zichzelf geregeld tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl