NOS NieuwsAangepast

EU dringt aan op bestand Gaza

Internationaal neemt de druk toe op Israël en Hamas om een wapenstilstand overeen te komen, maar beide partijen lijken daartoe niet bereid. De Europese Unie staat in contact met de strijdende partijen en dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De Israëlische regering laat weten dat het offensief tegen Hamas wordt voortgezet "om de rust in Israël terug te brengen", terwijl Hamasleider Reshik zegt dat "Netanyahu deze waanzinnige oorlog die hij begonnen is, zelf moet beëindigen".

Vredespogingen

De Duitse en Franse minister van Buitenlandse Zaken, Steinmeier en Fabius, reizen vandaag naar het Midden-Oosten om te bemiddelen. De EU "volgt de ontwikkelingen met grote zorg en doet een klemmend beroep op de strijdende partijen om terughoudend te zijn", staat in een verklaring.

De Amerikaanse minister Kerry bood gisteren al zijn diensten aan om tot een wapenstilstand te komen. In Caïro buigt de Arabische Liga zich vandaag over de kwestie en vanavond is er overleg in de VN-Veiligheidsraad.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt ook dat een bestand snel tot stand komt. Hij vreest dat een Israëlisch grondoffensief alleen maar tot meer doden aan Palestijnse kant leidt. Hij veroordeelde de raketaanvallen van Hamas op Israël maar zei ook dat in de afgelopen week te veel Palestijnen om het leven zijn gekomen.

Egypte

Aan het vorige bloedige conflict tussen Israël en Hamas kwam twee jaar geleden een eind na bemiddeling van Egypte. De Egyptische regering wil opnieuw een rol spelen, maar door de verslechterde relatie met Hamas is het de vraag of de Egyptenaren nu iets kunnen betekenen.

Turkije en Qatar worden ook genoemd als bemiddelaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl