NOS NieuwsAangepast

APG investeert in waterkracht

Pensioenbeheerder APG wil 500 miljoen euro investeren in waterkrachtcentrales. Met die projecten hoopt APG rendementen van 6 tot 15 procent te halen. De helft betaalt de pensioenuitvoerder uit eigen zak, de andere helft wordt gefinancierd met geleend geld.

Omdat APG zelf nog onvoldoende kennis heeft van energie uit waterkracht, heeft het investeerder Aquila Capital gevraagd wereldwijd te zoeken naar vijf tot tien investeringsprojecten. Aquila Capital heeft volgens een woordvoerder van APG de juiste kennis in huis: "Zij weten zelfs wanneer een bepaald onderdeel in de centrale gesmeerd moet worden zodat het langer meegaat",

Volgens de Penioenfederatie is het nieuw dat Nederlandse pensioenbeheerders of pensioenfondsen investeren in waterkrachtenergie.

Crisis

Dit is het juiste moment om te investeren in waterkrachtenergie, zegt de woordvoerder, omdat veel centrales eigendom zijn van overheden en energiemaatschappijen. Die centrales worden nu door de crisis in de verkoop gedaan. Naar verwachting komt binnen twee maanden de eerste investering rond. De rest van de investeringspot zal de komende drie tot vijf jaar worden uitgegeven.

APG is een van de grootste pensioenuitvoerders ter wereld en beheert onder meer de pensioenen van het ambtenarenfonds ABP en het pensioenfonds voor de bouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl