NOS NieuwsAangepast

Leger boekt succes bij Loegansk

Het Oekraïense leger lijkt zijn greep op het vliegveld van Loegansk te hebben versterkt. De militairen zouden de omsingeling door pro-Russische separatisten hebben doorbroken, waardoor ze het vliegveld nu weer over land kunnen bevoorraden.

Loegansk is een bolwerk van de separatisten. Het vliegveld is in handen van het Oekraïense leger, maar werd omsingeld door de separatisten en kon daardoor alleen door de lucht worden bevoorraad. Nu kan dat weer via een corridor over land, melden verschillende bronnen.

Daarmee zou het Oekraïense leger ook weer een stap hebben gezet richting herovering van Loegansk. Het leger probeert de stad te omsingelen en het succes bij de luchthaven helpt daarbij.

Zwaar gevochten

Afgelopen weekend is er rond Loegansk zwaar gevochten, waarbij de Oekraïense strijdkrachten verschillende luchtaanvallen hebben uitgevoerd. Hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen, is onduidelijk. De separatisten erkennen dat ze bij het dorp Alexandrovka gisteren dertig strijders hebben verloren.

Het Oekraïense leger meldde zaterdag dat er bij een andere aanval zeker duizend separatisten waren gedood, maar volgens de separatisten klopt dat niet. Het leger zou zich gebaseerd hebben op verouderde informatie over de posities van de separatisten.

Voor Oekraïne is Loegansk van groot belang, zegt correspondent David Jan Godfroid. "De stad ligt vlak bij de Russische grens. Oekraïne wil daar koste wat het kost de regie zelf weer in handen krijgen om te voorkomen dat er wapens de grens over komen."

Onomkeerbare gevolgen

Intussen is de relatie met Rusland nog verder op scherp komen te staan door een mortier die terecht is gekomen op Russisch grondgebied. Daarbij kwam een Rus om het leven. Het is onduidelijk van wie de mortier afkomstig is, maar Rusland heeft laten weten dat dit "onomkeerbare gevolgen" kan hebben.

Het Russische persbureau Ria Novosti citeert een anonieme bron in het Kremlin die zegt dat Moskou overweegt beperkte, gerichte luchtaanvallen uit te voeren op doelen in Oekraïne. Van grootschalige inzet van grondtroepen zou geen sprake zijn.

Correspondent David Jan Godfroid neemt het dreigement serieus. "Rusland heeft aan de grens een behoorlijke legermacht klaarstaan en er zijn ook vliegvelden met militaire toestellen. Ik weet niet of het vandaag gaat gebeuren of later. En misschien gebeurt het helemaal niet. Dit conflict is heel onvoorspelbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl